Vlek in uw houten vloer?

Dat wilt u graag verhelpen!

Wat te doen bij vlekken in uw geoliede of hardwas vloer
Een vlek in uw vloer kan natuurlijk altijd gebeuren. Gelukkig zijn veel vlekken te behandelen en te verwijderen!
Diep ingetrokken vlekken of vlekken van zuren zullen minder makkelijk te verwijderen zijn. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor, neem hiervoor contact met ons op.


Veel voorkomende vlekken in de vloer

Zwarte vlekken door rubber (bv. zolen):
Deze vlekken zijn te verwijderen met behulp van een vlakgom (zonder schuurmiddel). Gum voorzichtig over de zwarte vegen heen en er zullen zich opgerolde stukjes vormen die los op de vloer liggen. Deze stukjes kunt u gewoon verwijderen met een stofzuiger/bezem. Als de vloer op deze plek beschadigd is raden wij u aan om deze plank(en) te behandelen met onderhoudsolie. 

Koffie/wijn/vet of overige vlekken:
Deze vlekken kunt u meestal verwijderen met water en parketreiniger. Op de verpakking staat vermeld in welke verhouding dit toegepast dient te worden. Houd bij het boenen altijd de nerfrichting aan van het hout.
Indien dit niet werkt, gebruik dan het schuurgedeelte van een schuursponsje en boen hiermee de vlek weg in de richting van de houtnerf. Nadat de vlek weg over verminderd is behandelt u de plank(en) die u heeft behandeld weer met een onderhoudsolie zodat het hout weer beschermd is.

Glimmende vetvlekken in geoliede vloeren:
Deze vlekken kunt u verwijderen door te deppen met een doek met schoonmaak azijn. Daarna meteen schoonmaken met schoon water en weer droog maken.

Kleine vlekken die niet verdwijnen na bovenstaande opties:
Deze vlekken moeten verwijderd worden door de plekken te gaan schuren. U hoeft niet meteen de hele vloer te schuren maar kunt gewoon de planken schuren op de plek waar de vlek zich bevindt. Schuur met een fijne korrel (Korrel 120) in de richting van de nerf totdat u op het blanke hout zit. Meestal heeft men de vlek er dan al uit. Is dit niet het geval dan blijft alleen nog de optie om deze plank eruit te halen en er een nieuwe plank voor terug te plaatsen. Na het schuren dient u de plank(en) weer goed stofvrij te maken en weer opnieuw te behandelen met dezelfde toplaag als de rest van de vloer. Deze olie of hardwasolie is via ons te verkrijgen. Breng deze olie of hardwas op de geschuurde plek via een katoenen doek en na 5 min. haalt u met een schone katoenen doek de overtollige olie of hardwas er weer van af. Herhaal deze handeling de volgende dag nogmaals. De behandelde plank kan lichter zijn dan de rest van de vloer door invloed van UV licht. Deze planken zullen in verloop van tijd weer bijkleuren door het UV licht.

Donkere plekken (Tannine vlekken) van zuren of urine/kots van bv. huisdieren:
Door deze zuren wordt bij eikenhout looizuur aangemaakt, hierdoor krijgt men zogenoemde rannine vlekken (ook wel roken van de vloer genoemd). Het is belangrijk dat u deze zuren zo snel mogelijk opruimt.
Goed geoliede of gelakte vloeren zijn altijd een beetje poreus, en als er dan te lang dit soort zuren op de vloer liggen trekt dit door de toplaag heen en ontstaan er lichte of donkere vlekken in het hout door de reactie met het looizuur dat in eikenhout zit.
Om deze vlekken uit de vloer te krijgen moet u hetzelfde doen als wat in het kopje hierboven beschreven is.
U kunt eventueel eerst nog proberen of de vlek te verwijderen is met Woca Neutralizer. Dit is een ontweringswater (oxaalzuur). De helft van de vlekken is hiermee uit uw vloer te verwijderen!

Watervlekken in uw houten vloer (3 situaties):
- De vloer is pas geleden in de olie gezet:
Aangezien er vaak met oxiderende oliën wordt gewerkt zou een watervlek betekenen dat uw toplaag nog niet volledig is uitgehard (meestal is uw vloer na één maand volledig uitgehard). U kunt deze vlek verwijderen door het stukje opnieuw te behandelen met onderhoudsolie.

- De vloer is verwaarloosd en heeft te weinig olie/hardwas:
Hierdoor kan het vocht rechtstreeks in het hout trekken en grijze/donkere vlekken veroorzaken. Dit kunt u verwijderen door Woca Neutralizer te gebruiken. Indien de vlek er niet uit gaat zit het te diep in het hout en dient de plank geschuurd of vervangen te worden. (Woca Neutralizer werkt niet goed op gerookte vloeren omdat dit het rook proces ongedaan maakt).

- Kringen van planten bakken/emmers:
Volg de punten hierboven op. Deze vlekken kunnen ook op goed geoliede of goed in de hardwas gezette vloeren gebeuren. Let hier dus ook goed voor op.

Vlekken die er niet uitgaan na bovenstaande adviezen:
Bij deze vlekken is het beter om meerder planken (of de gehele vloer) te schuren of vervangen. Plak wel de vloerdelen af die niet geschuurd dienen te worden.   

Komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

Vind de vloer die bij u past

  • Copyright 2021 Excellent Vloeren